Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziare.com
Anul şi data apariţiei: 12.07.2011
Tematica: conflictul romi-primăria Baia Mare
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Andreea Fat
Titlul articolului: Tiganii lebenitari pun la zid Primaria Baia Mare – Consilierii locali, invitati a legifera ocuparea abuziva a domeniului public
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.ziarmm.ro/tiganii-lebenitari-pun-la-zid-primaria-baia-mare-%E2%80%93-consilierii-locali-invitati-a-legifera-ocuparea-abuziva-a-domeniului-public/


Odata cu venirea sezonului cald, lebenitarii si-au intrat in rol. Tiganii isi vand in liniste fructele, desi exista o hotarare de Consiliul Local care interzice comercializarea ambulanta de pepeni sau alte fructe si legume pe raza Municipiului Baia Mare.

Spre deosebire de anii trecuti, vanzatorii si-au amplasat, mai nou, pe marginea strazii sau in parcuri (de exemplu parcul RFN, zona Meda, zona Center) diverse chioscuri de lemn.

Acum, acestia incearca sa scape de plata amenzilor si iminenta evacuare. Presiunea pusa pe conducerea Primariei da roade. Oficialii institutiei au intocmit un proiect hotarare care pune in discutie acest aspect in urmatoarea sedinta de Consiliu Local. Proiectul prevede posibilitatea vanzarii ambulante de fructe si legume, in anumite conditii.

Pentru a nu bate prea tare la ochi, in discutie a fost luata si vanzarea de castane si porumb: „Aprobarea vanzarii ambulante temporare de pepene, porumb si castane in urmatoarele perioade:15.07.-15.09. pentru comertul cu pepeni; 01.09.-30.11. pentru comertul cu castane;15.07.-30.11 pentru comertul cu porumb”.

Cel care va gestiona problema si va da aprobare comerciantilor ambulanti este arhitectul sef Edmund Futo. Chestionat in legatura cu aceasta situatie si noile reglemetari pe care oficialii Primariei doresc sa le puna in aplicare, Futo a dat-o din stanga-n dreapta, precizand ca stie despre ce este vorba, dar nu poate face declaratii fara acordul conducerii Primariei.

Tot in hotararea de CL este specificat faptul ca locul de vanzare pentru lebenita va fi acoperit, dotat cu postament mobil, realizat din lemn si delimitat prin imprejmuire mobila din lemn sau plante ornamentale.

Pana la luarea unei hotarari, tiganii continua sa sfideze reglementarile care le interzic comercializarea de lebenita si alte fructe pe marginea drumului, in timp ce autoritatile locale plimba hartii dintr-un birou in celalat in speranta ca tiganii vor intra in legalitate dupa urmatoarea sedinta de CL.

Atitudinea sfidatoare a tiganilor arata ca problemele comunitatii se rezolva in forta si prin impunerea unilaterala a propriei vointe, chiar cu incalcarea legii. Sub pretextul nevoilor financiare (de care cei mai multi dintre baimareni nu sunt scutiti), tiganii ocupa abuziv domeniul public, asteptand apoi confirmarea autoritatilor locale, pentru legiferarea abuzului.

Daca tot nu pot si nu vor sa se integreze in societate, tiganii ar trebui lasati sa traiasca dupa bunul plac si sa-si vanda legumele pe Craica sau intr-un oras utopic, unde nu se munceste, ci se primeste totul de-a gata.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.